mala Sveti Sava 2024


 

 sv sava hilandarУ ОШ „Алекса Дејовић“ у издвојеном одељењу у Крвавцима одржана је свечаност и богат културни програм. Као и сваке године, тако и ове, ученици и њихови наставници настоје да Савиндан прославе уз пригодне текстове, представе, хор, рецитације и ликовни приказ времена.Целу приредбу је учинио још свечанијом КУД „Наш завичај“ у ком су чувари традиције деца из школе у Севојну, Злакуси и Крвавцима.


        Ово је већ друга година да врата Школе, не нашом вољом, на прослави Савиндана, буду само одшкринута, а не широм отворена. Трудили смо се да ипак овај дан, уз поштовање епидемиолошких мера, пригодно реализујемо.

Ученици наше школе су данима уназад припремали материјала, рецитовали, глумили, учествовали у квизу... литерарном конкурсу. Велики део скромне представе извели су ученици четвртог разреда. Они су заједно са својијм учититељима успели да у ометајућим условима не посустану у пратњи утабане стазе Светосавља.


        Српска православна црква и верници 27. јануара прослављају  Савиндан, дан утемељивача државе и школства. Свети Сава се слави као школска слава и зато све школе и образовне установе обележавају празник свог заштитника, великог дипломате и државника, чије се време у средњовековној историји сматра златним веком српског препорода.

Дијалектика Светосавља


       Лепо је и обавезно славити Савиндан. Радост је то велика за све нас. У амбијенту славља ОШ „Алекса Дејовоић“ Севојно, чуле су се многе светосавске поруке и поуке којима се боји смисао живота. У пригодном програму, обраћању свештеника присутнима, у здравицама светосавске трпезе љубави, искрила је јединствена жеља да се иде светосавским путем и да се на њему ревносно истрајава. То је пут који чува живот на којим ђаци стичу личносне вредности и израстају у јаке и духом здраве људе, способне да одговоре животним задацима.


     Прослава у част Светог Саве почела је у раним јутарњим часовима литургијом у цркви Светог Архангела Гаврила у Севојну. Након тога отворена је изложба радова ученика Уметничке школе из Ужица који представљају копије фресака. После изложбе програм је настављен приредбом у ТВ сали.


      Сава, потомак из корена Намањића, доступан Човек, са нама борави у свеукупности стварности, има људску скромност, доброту, понизност, марљивост, стрпљење, честитост и царско порекло. То се племић српског рода, кроз врлине, обукао у светлосну хаљину небеског Творца. Њом Он препорађа, уразумљује, сеје честитост и праведност међу људима, а верне Светосавце сједињује са Господом Исусом Христом.


svsava 1Наше светосавско лепо крије се у потребној озбиљности да се препозна садржај истине којом суштински осмишљавамо живот.

Када славимо Светог Саву, ми славље оприсутњујемо истином у kојој се сусрећу човек и вечност.

Више детаља у летопису школе ...

О нама на сајту Православне Епархије Жичке


 

        Наша школа је у уторак, 27.01.2015.године свечано обележила  Савиндан у школи у Крвавцима. Прослава Савиндана протекла је у духу традиције -  започела је  ломљењем колача, а затим су ученици извели пригодан програм у коме су  показали различите таленте као што су певање, плес, глума и изражајно рецитовање.

         Погледајте видео запис у реализацији Телевизије Лав  и  слике са прославе.


Дан духовне радости у ОШ''А.Дејовић'' у Севојну

 

На Дан Св. Саве ОШ „Алекса Дејовић“ из Севојна је радост празника поделила са многобројним гостима. Масовна саборност око иконе Светога је посведочила да је ова Школа права домаћинска кућа.


        У свим основним и средњим школама  свечано је обележен 27.јануар, Савиндан.  Прослава Савиндана протекла је у духу традиције ломљењем колача, извођењем пригодног програма наших ученика  , у коме су ученици показали различите таленте као што су певање, плес, глума и изражајно рецитовање. О вај дан ће памтити по раздраганом расположењу, смеху и лепом дружењу.


          У свим основним и средњим школама  свечано је обележен 27.јануар, Савиндан.  Прослава Савиндана протекла је у духу традиције ломљењем колача, извођењем пригодног програма наших ученика  , у коме су ученици показали различите таленте као што су певање, плес, глума и изражајно рецитовање. О вај дан ће памтити по раздраганом расположењу, смеху и лепом дружењу.