Дан духовне радости у ОШ''А.Дејовић'' у Севојну

 

На Дан Св. Саве ОШ „Алекса Дејовић“ из Севојна је радост празника поделила са многобројним гостима. Масовна саборност око иконе Светога је посведочила да је ова Школа права домаћинска кућа.


Сабрани око иконе Св.Саве, а под кровом Школе, наставници и ученици, свештеници, многобројне званице и народ Севојна, Крсну славу су најпре прославили молитвено и литургијски, а онда и традицинално, онако како су од предака добили у наследство.

И овом приликом се показало да ова Школа уме да одговори на важне захтеве, како спољашњег окружења, тако и да свој унтрашњи живот учини садржајно вредним водећи рачуна о свему ономе што је чини успешном у свом образовно-васпитном раду.

На дан Крсне славе, слављеници су показали да воле Савину мудрост, знају да је она моћна синтеза која спаја генерације чинећи српско биће целовитим, а српску културу и традицију светитељско-просветитељском, онако како је Св. Сава учио.

Део Светосавске академије ученици су прво извели у Цркви у Севојну, међу верницима. Тамо су добили поклон Св. Саве, пакетиће слаткиша.

У Школи, у свечаној сали, најпре је пререзан Славски колач, а потом су ученици извели традиционалну Светосавску академију. Било је ту одличних песама, дечијих порука, саопштења и молитвених жеља Светом, као заштитнику и посреднику пред Творцем. Духовна свесност о таквом посредништву, увећава вредност свега, па и самог живота.

На крају су додељене три награде на тему „Ја корачам Савиним стопама“. Наградни литерарни конкурс је био расписану у сарадњи са ОШ „Слободан Секулић“ из Крчагова. Прва награда додељена је Луки Трмчићу, ученику ОШ "Слободан Секулић" из Крчагова, другу и трећу награду добиле су ученице Јована Цвијовић и Тамара Васовић из ОШ "Алекса Дејовић" из Севојна.

Тога дана све је у Школи блистало и цео амбијент је био у знаку светосавске радости. А свака радост хоће вечно да траје. Зато и ово славље има пуну и јасну оправданост у своме постојању.

Аутор текста: Вера Д. Рајаковић

0
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14