Министарство просвете је у сарадњи са Министарством здравља и УНИЦЕФ-ом, у оквиру пројекта „Одговор на кризне ситуације и трауматичне догађаје“, израдило видео материјале за родитеље под називом Родитељи са децом у кризним ситуацијама” . Видео материјал je израђен у циљу оснаживања родитеља за пружање подршке деци, односно ученицима, у превладавању кризних и трауматичних догађаја.

 


 

psihgoloska podrskaПоштовани,ђаци родитељи и колеге,запослени у психолошко педагошкој служби су вам на располагању, сваког радног дана од  8:00-18:00, као и до сада. Уколико имате потребу можете нам се обратити и путем мејл адеса

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Поред нас за психолошку помоћ,саветовање и подршку можете се обратити путем следећег  линка.

https://www.dps.org.rs/2023/3858/


dete

Ограничите им вести, савети Института за ментално здравље.

Проблеми са менталним здрављем већине деце обично се решавају око годину дана након насиља из ватреног оружја.

Клиника за децу и омладину Института за ментално здравље објавила је упутства за понашање према деци, а након пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду, у којем је страдало  8 деце  и један радник, а рањено  6 ђака и наставница историје.

Савети су намењени свима у заједници у целини - од ученика, преко родитеља, наставника.


art classНа следећем линку прочитајте занимљив текст о формирању радних навика код деце

 ФОРМИРАЊЕ РАДНИХ НАВИКА


 

https://www.unicef.org/serbia/zaustavimo-digitalno-nasilje - 10 ствари које адолесценти и млади желе да знају о насиљу на интернету.

Национална платформа за превенцију насиља у школама  -  https://cuvamte.gov.rs/


 


 

Да ли сте од детета чули за израз "фушер"? 

У питању је епитет који добијају они којима родитељи не купују фирмиране ствари и део је новог вида вршњачког насиља у којем деца користе нове технологије како би утврдили да ли је нечија гардероба оригинал или бофл.

https://www.cuvamte.gov.rs/vest/sta-je-fus-nasilje-i-kako-ga-prepoznati/3579.php


Видео преузет са платформе Чувам те

Још корисних видеа и бесплатних обука за родитеље можете наћи на следећем линку  cuvamte.gov.rsTrgovina ljudima Crveni krst prevencija          Министарство просвете, науке и технолошког развоја je у оквиру пројекта Превенција и борба против трговине људима у Србији“, у сарадњи са Саветом Европе и невладионом организацијом АСТРА организовало онлајн тродневни тренинг (24-26. новембра 2020. године) намењен професионалцима из образовног система на тему превенције трговине људима, посебно децом, С обзирмо да је реч о веома комплексој и осетљивој теми, где су у највећем броју случајева жртве трговине људима деца,а све у циљу превенције ове појаве,у наставку можете погледати корисне материјале и линкове.


        Поводом Међународног дана људских права, који се сваке године последњих седам деценија обележава 10. децембра, подсећамо на образовање за људска права у образовним установама, али и на поштовање неотуђивих права која су прописана Универзалном декларацијом о људским правима Генералне скупштина Уједињених нација.


       Представници Саветовалишта за младе ДЗ-Ужице и Превентивног центра - ДЗ Ужице припремили  су презентацију намењену ученицима наше школе. Због специфичних епидемиолошких услова планирани начин приказивања не може да се реализује и зато овде можете погледати њихову презентацију.


На следећем линку можете наћи корисне савете и препорке UNICEF-a

Брига о менталном здрављу током пандемије COVID 19 - савети и препоруке


 

       У оквиру Програма сарадње са школама, Тим Превентивног центра и Саветовалишта за младе ЗЦ Ужице припремили су материјал за ученике. У сколпу здравствене превенције, планирано је предавање представника овог тима  на ЧОС-у али услед актуелне епидемиолошке ситуације није могућ овај вид предавања. Поред ученика ИТМ- могу да израчунају и одрасли. 

      Погледајте видео запис на следећем линку:  

https://drive.google.com/file/d/1NJjUY76fvhfe78HJ9hvmZKM6IWRHczro/view


 

         Поштовани запослени, родитељи и ученици наше школе обавештавамо Вас да на следећем линку можете преузети или прочитати допуњену верзију Препорука за превенцију од COVID 19 које је припремио Институт за јавно здравље Србије "др Милан Јовановић Батут" . 

http://www.batut.org.rs/download/aktuelno/Skole.pdfУ наставку чланка можете погледати едукативне материјале за децу о корона вирусу.  Материјали су преузети са сајта UNICEF-Србија.


       Приближава се почетак нове школске године. Будући прваци и њихови родитељи са усхићењем, тремом и великим бројем недоумица очекују први дан школе.

    На следећем линку погледајте интервју једног учитеља у коме говори о томе како родитељи могу да помогну свом детету да се прилагоди на нову животну улогу и ситуације, али и о томе шта треба припремити за почетак школске године и многим другим питањима која су занимљива родитељима у вези са поласком у школу.

Учитељ:Најбољи ђаци су они који први разред почињу "неспремни"

 


       Оснаживање родитеља да се заједно са својим дететом укључе у праћење напредовања у процесу учења које се одвија у новим околностима.У првом делу објашњен је значај учешћа родитеља и ученика у овом процесу, а у другом делу дати су конкретни предлози родитељима како да са својим дететом прате процес учења и напредовање.