Наша школа је почетком 2019. године постала део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Ужички центар за права детета уз подршку швајцарске Песталоци дечје фондације , а у сарадњи са четири организацијe цивилног друштва и 30 основних школа у Србији.
У нашој школи ће се 19. и 26. октобра 2019. године реализовати Тренинг о правима детета. Обуку ће похађати 25 ученика, а изводиће је Љиљана Веизовић и Радован Павловић, проф. разредне наставе.


 

        У склопу пројекта Образовање за права детета УЦПД и Песталоци фондације из Швајцарске, реализована је студијска посета наставника у Првој основној школи краља Петра Другог и ОШ „Нада Матић“.


       У оквиру пројекта „Образовање за права детета“ УЦПД-а и Песеталоци фондације, у петак, 15.11.2019. године, реализована je студијска посета Првој основној школи краљ Петар II у Ужицу. Циљ посете је хоризонтално учење; размена искустава, упознавање и дружења кроз различите радионице.

У оквиру пројекта „Образовање за права дететата“ УЦПД-а и швајцарске Песталоци фондације, у који је школа ушла ове године, реализована је активност ученика 6. рареда, који су прошли дводневну обуку о правима детета. Кроз неколико радионица  „Не веруј свему што видиш“, „Одбацивање“, али и кроз игроказ, шестаци су  упознала млађе и старије ученике о правима детета.


 

        У оквиру пројекта „Образовање за права детета“ УЦПД-а и швајцарске Песталоци фондације, ученици 6. разреда, који су прошли обуку о правима детета, обележили су 3. децембар - Међународни дан особа са инвалидитетом. Активности данашњих радионица имале су циљ да упознају ученике млађег школског узраста са тешкоћама у којима се особе са инвалидитетом налазе и сензибилишу их како би боље разумели њихове  проблеме на које наилазе у друштву.


         Три ученика наше школе добили су таблет уређаје од Ужичког центра за права детета и Песталоци дечје фондације из Швајцарске. ОШ „Алекса Дејовић“ је од прошле године у пројекту Образовање за права детета и до сада је реализовала активности из Акционог плана, али с обзиром на то да се у другом полугодишту због новонастале ситуације са вирусом акције нису могле реализовати, а предвиђене су Планом, аплицирали смо за таблет уређаје који би се доделили ученицима којима су најпотребнији за учење на даљину. Након преузимања уређаји су уручени ученицима, родитељи упознати са правилима коришћења. Захваљујући УЦПД-у и Песталоци дечјој фондацији ученици су могли да наставе учење на даљину.


       У пројекту Ужичког центра „Образовање за права детета“ подржаног од швајцарске Песталоци дечје фондације, ученици су у првом полугодишту активно учествовали. Прошли су обуку у ужичким школама, као и њихови наставици. У фебруару ове године је и друга група наставника наше школе прошла обуку и након тога, учењем на даљину, реализовала један број часова. С обзиром на новонасталу ситуацију са вирусом онемогућено је да се настави са реализацијом плана за друго полугодиште, но ученици су се и у овом периоду активирали и радили.


     У прилогу су радови ученика у оквиру пројкета "Образовање за права детета" који су реализовани на часовима Српског језика и књижевности, Грађанског васпитања и Техничког и информатичког образовања.


        Реализована је прва акција ученика који су прошли обуку у оквиру пројекта „Образовање за права детета“, уз подршку Ужичког центра за права детета и Песталоци дечје фондације.Ученици су се упознавали са члановима Конвенције које су на занимљив и креативан начин учинили доступним осталим ученицима и наставницима. Наиме, преко магнетића и беџева пласирали су важне поруке о правима детета. Беџеви на једноставан начин скрећу пажњу и остављају снажну поруку која покреће на размишљане и активност. Тако, поруке остају запамћене.