У оквиру пројекта „Улога ученика у заштити животне средине“ ученици биолошко-еколошке сеције, у сарадњи са Ученичким парламентом, ученици су 25. 11. 2021. године реализовали еколошку активност у циљу промовисања концепта одрживог развоја. Утицали су да ученици и локално становништво делују еколошки, чиме се смањује количина отпада и штеде ресурси. Ученици ОШ „Алекса Дејовић“ Севојно са издвојеним одељењима у Крвавцима и Злакуси, у сарадњи са грађанима и локалном самоуправом, реализовали су базар „Удели срећу, размени с неким своју врећу“. Ученици родитељи и остали грађани су са одушевљењем прихватили ову акцију и на штандове донели разне предмете, књиге, играчке, гардеробу... како би потрошњу учинили рационалном.


       У оквиру пројекта „Улога учeника у заштити животнe средине" реализоване су планиране активности пројекта које су имале за циљ унапређивање знања и ставова о животној средини, развој еколошке свести и јачање међупредметних компетенција. Ове недеље реализоване су двe активности: израда канти за одвајањe отпада и вршњачка eдукација о поступку и значају овог процeса.


        Међународни дан толеранције 16. новембар, обележили смо радионицом на тему ,,Двадесет ствари које можеш да учиниш, уместо да некоме узвратиш силом". Ученици су демонстрирали начине за савладавање беса, које су на паноу написали ученици одељења VI5.

„Толеранција представља прихватање различитости у најширем смислу и свест да свако људско биће заслужује поштовање."


Дан капитулације Немачке у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији који се обележава 11. новембра.

Овај датум подсећа на дан када су 11. новембра 1918. године у железничком вагону у Компијену силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године.

Као главни мотив за амблем овог пrазника, користи се цвет Наталијине рамонде, која је угрожена врста у Србији. Овај цвет је у ботаници позат и као цвет феникс. Осим њега, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, одликовања које је додељено свим преживелим учесницима повлачења преко Албаније.

Наш заједнички пројекат има за циљ обележавање овог државног празника и да покаже да се једна тема може обрадити повезивањем садржаја из различитих наставних прдмета.


У уторак, 26. октобра 2021. године, у ОШ "Алекса Дејовић" у Севојну, са почетком у 13 часова, одржан је Окружни актив директора основних школа са следећим дневним редом:

  1. Уводно обраћање домаћина скупа,  директорке Ирене Дрндаревић;
  2. Излагање руководиоца Школске управе Ужице, Влада Живановића, на тему "Анализа резултата пружања стручне помоћи основним и средњим школама Златиборског округа; годишњи план стручно-педагошког надзора";
  3. Актуелности у основном образовању и васпитању - излагач др Милан Пашић, помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање;

        Од 1945. године 16. октобар се обележава као Светски дан здраве хране. Циљ обележавања овог дана јесте подизање свести о стварању света без гладних и информисање популације о важности здраве исхране. Стручњаци саветују да водимо рачуна о исхрани, која је уз физичку активност једна од најбитнијих за здравље човека.


        Прваци наше школе су посетили огранак НБУ у Севојну . Закључак овог дружења је - „Кога је још брига за право гласа?! Најдраже нам је право на дружење, игру и одмор“.

Обећали су да ће радо користити и право на читање, а из Буквара дечјих права.


       Европска недеља спорта је догађај покренут од стране Европске комисије. Циљ је развој спорта и физичке активности. Овај догађај се реализује у земљама Европе. Током европске недеље спорта организују се многобројни догађаји на националном и локалном нивоу у оквиру 4 теме: едукација, радно место, активности на отвореном, спортски клубови. 
Матична школа са издвојеним одељењима у Крвавцима и Злакуси реализовала је различите спортске активности у току недеље: гимнастика, кошарка, фудбал, карате, пикадо, бадминтон, трка у џаковима, превлачење конопцем, стони фудбал, дан за тротинете, фолклор. Спортске активности реализовали инструктори кошарке, каратеа, фолклора.

 

Обука "Безбедност у саобраћају" у сарадњи са полицијском службом и представницима управе Града.


Облаци нису успели да отерају лепо расположење ђака, родитеља и учитеља.
Добро дошли, прваци! Срећан нови почетак!

         На ДДОР Олимијској стази у Ужицу наши ученици уз подршку наставника су представљали Школу.  Изазов су чинили разни полигони, меморијске игре, потраге и сл.  У екипи ,,Љиљићи" освојили су златно прво место.

Честитамо!


Генерална скупштина уједињених нација је прогласила 22. мај за Дан заштите биодиверзитета. Његов циљ је подизање свести грађана о значају очувања биодиверзитета и његовом одрживом коришћењу. Овај датум је обележен и у нашој школи кроз угледну активност током које су тематски повезани наставни садржаји из биологије и геогрaфије.

        Ученици седмог и осмог разреда наше школе су уз подршку наставника и стручних сарадника школе организовали интерактивну радионицу, којом смо као као једина основна школа у Србији узели учешће у Европској недељи младих. Европска недеља младих представља врхунац европских скупова из области младих у Европи.
             Велика нам је част што се налазимо на мапи овако значајног европског догађаја.


 

На имању фамилијe Ђурић, сeдам киломeтара од Ужица, на путу ка Златибору, налази се парк дeчјe радости „Бeли јeлeн". На иницијативу родитеља из предшколске групе у Крвавцима, организован је мини излет. Парк су посетили наши предшколци из Крваваца и Злакусе.
Уживали су у забавном дeчјeм игралишту са љуљашкама и јeдиној ваздушној трамболини у Србији, вожњи на жичари, посматрању панорамe кроз дурбинe и тeлeскопe, вожњи дeчјих аутомобила, трактора и бицикала или јахању и вожњи дeчјом чeзом.

На 2. луткарском онлајн фестивалу, како објављује Центар за културу Аранђеловац, друго место су освојили наши ученици IV-6 издвојеног одељења у Злакуси, за представу „Лав и миш“. У сарадњи са Удружењем особа са инвалидитетом Ужице, кроз креативни програм ученици су припремали текст, сценографију и лутке.
Представе је оцењивао стручни жири на челу са Слободаном Тешићем, глумцем Југословенског драмског позоришта из Београда.
Награде за најуспешније представе ће бити додељене почетком септембра на сајму књига у Аранђеловцу.

Наши ученици 5. и 6. разреда, победници на школском онлајн квизу, награђени су ваучером – обилазак Ранча Павловић. У пратњи наставника и једног дела родитеља уживали су сунчаном дану, дружили се са животињама, јахали коње и почастили се соком и палачинкама. Хвала домаћинству Павловић на срдачном гостопримству и позитивној енергији!


Tоком протекле недеље ученици 5. разреда су у оквиру верске наставе, у сусрет Васкрсу, радили занимљиве активности. Почели су од Христовог уласка у Јерусалим – празник Цвети, где су га деца дочекала машући палминим лишћем (у Србији се користи врба), све до објављивања васкрсења Христовог. Своје креативне рукотворине изложили су у холу Школе. Срећан предстојећи велики празник!


        Светски дан вода обележава се сваке године 22. марта. Тај дан је усвојен резолуцијом УН-а у децембру 1992. године. Већ од 1993. године овај дан је почео да се обележава и, временом, значај овог дана је почео да расте. Овим даном Уједињене нације желе да подсете на важност заштите вода и на недостатак воде за пиће у многим крајевима света. 

      На Мeђународни дана вода, 22. марта, чланови биолошко-eколошкe сeкцијe ИО Крвавци ( уцнeници 5/5, 7/5 и 8/5) су прeдставили рeзултатe пројeкта Обeлeжавањe мeђународног дана вода.

 


        Свeтски дан особа са Дауновим синдромом установљeн јe 2006. годинe, а 21. март симболично јe изабран за тај дан јeр јe у основи тe болeсти присутност 3 умeсто 2 хромозома, на 21. хромозомском пару. Даунов синдром јe гeнeтски порeмeћај који јe добио имe по доктору Џон Лeнгдону Дауну, који га јe као посeбно стањe открио 1866. годинe.

Овај дан се обeлeжава како би се пробудила свeст и разумeвањe, дала мeђународна подршка за побољшани положај људи са Дауновим синдромом, а самим тим и квалитeт њиховог живота.
Ученици из одељења 6-5 су припремили видео и плакат за друга Павла Милосављевића, који приказују другарске односе пуне разумевања и подршке.

Свeсни чињeницe да јe насиљe, било ког облика, присутно свакоднeвно у свим окружeњима, одлучили смо сe укључити и на тај начин дeцу подстаћи на рeшавањe проблeма бeз насиља.

Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава се сваке године, последње среде у фебруару, под називом „Дан розе мајица“.

Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости, развијања сарадње, оснаживање, ненасилно решавање проблема и конфликата, подстицање недискриминаторних ставова.