Ученици математичке секције, додатне наставе из биологије и математике (5. 6. и 8. разред) са наставницама Весном Милићевић, Драганом Радовановић, Маријом Милићевић и Биљаном Минић, присуствовали су занимљивој и едукативној изложби „Математика и природа“ у оквиру манифестације -Мај месец математике коју традиционално обележава Научни клуб РЦУ већ неколико година уназад. Изложба “Математика и природа” нас учи да је свет у коме живимо пун образаца који се могу описати уз помоћ математике. Ученици су упознати са природним појавама у којима се проналазе математички принципи, математика је свуда око нас. Након посећене изложбе ученици су направили пано посвећен овој теми који је презентован у холу школе.


 

Поводом Светског дана заштите животне средине ученици ОШ „Алекса Дејовић“ Севојно, са издвојеним одељењима, су селектовали отпад, одвајали тврду пластику, пластичне чепове за кориснике Udruzenje invalida cerebralne i decije paralize Uzice и Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga-Užice.
Представници Школе однели су у Удружење пуна два џака чепова Чланови удружења су се захвалили на сарадњи и ученицима поклонили кутију за одлагање чепова.
У акцију су били укључени предшколци, ученици млађих и старијих радзреда, биолошко-еколошка секција. Ученици Школе поред Светсдког дана заштите животне средине сакупљају чепове и поводом 3. новембра, Дана особа са инвалидитетом.

 

       Учeници  ОШ ,,Алекса Дејовић" издвојeног одeљeња у Злакуси радо учeствују у школским акцијама, а чeсто их и сами иницирају. С обзиром на то да Школа има лeпо двориштe, којe трeба очувати, нeговати, жeлeли су да га улeпшају.  Еколошким дeловањeм настојали су да опомињу нeодговорнe  о важности очувања животнe срeдинe и правилном опхођeњу прeма њој - да сe  смeћe баца у канту, а нe ван њe. 


     Од 25.5.2022. године до 1.6.2022. године

kids playing
  • Среда: игре старог заната
  • Четвртак: игре без граница
  • Петак: радионица „fer play“
  • Понедељак: филм о спорту и турнир ученика старијих разреда у фудбалу-полуфинале
  • Уторак: полигон и турнир ученика старијих разреда у фcудбалу-финале
  • Среда: турнир ученика старијих разреда у кошарци

Турнири се реализују од 12:00 до 14:00 часова


 

 

У складу са одлуком Министарства просвете, науке и технолошког развоја данајуспешније школске тимове, учеснике пилот пројекта „Улога ученика у заштитиживотне средине“ , награди излетом у Тршић, наш Тим је 20. 5. 2022. године боравио у Научно-образовном културном центру „Вук Караџић“. Ученици су учествовали у радионицама „Лепо писање - калиграфија“ и „Стари занати - пустовање“. Уз поуздан и интересантан осврт на прошлост нашег народа од странестручног водича, организован је и обилазак Вукове куће, као и и посета Музеју језика и писма. Ученици су имали прилику да, поред бројних образовних активности, уживају у прелепој природи Тршића и околине, обогате своја искуства, развију нова пријатељства и уложени труд и рад крунишу на посебан начин, дpужењем и путовањем.

Предмети: свет око нас/природа и друштво, физичко васпитање, ликовна култура, пројектна настава (СУРС)
Ученици I, II, III, IV разреда ОШ „Алекса Дејовић“ ИО Злакуса, заједно са предшколцима, знања стичу и у амбијенталној настави. Да се у природи боље учи, развија а знања примењују, доказују и наше активности у природи. Сва четири разреда и предшколци обележили су Дан миграције риба и Дан планете Земље. Посетили смо оближњи рибњак и упознавали флору и фауну села Злакусе. Часове ликовне културе често имају под отвореним небом где се ликовно изражавају (кора дрвета, вајање, велико – мало...). 


 

Црвени крст Србије je ове године по 7. пут организoвao Фестивал позоришних представа у оквиру програма „Промоција хуманих вредности“. Фестивал je одржан у Ковину, у Центру за културу Ковин, у периоду од 18. до 20. маја.
На Фестивалу је учествовало 750 деце, просветних радника, едукованих младих волонтера и запослених из 14 организација Црвеног крста и ученици основних школа са територије Општине Ковин.
Наши ученици 5. разреда, у сарадњи са ЦКУ реализовали су представу ,,Место за све" у којој се промовишу хумане вредности. Теме програма су: толеранција, ненасилна комуникација, лични, групни и културални идентитет и поштовање различитости, превенција дискриминације и стигматизације, родна равноправност, дечја права и превенција насиља у електронским медијима.

       1m

         Човек је биће заједнице, али је и биће дијалога. А беседа као форма комуникације даје простор на којем је могуће засејати природност, спонтаност, искреност, али и слободно излагање препознатљиве реалности која има све шансе да се претвори у искуство и живот. Беседе они који трагају за истином, лепотом и смислом. Истином, наглашавам, јер мудри људи су препознали да је истина несавладива силама зла, за нас је она чврст, непоколебљив темељ на којем можемо трудбено и сигурно зидати кулу животне радости.

Поводом рођења Десанке Максимовић, 16. маја 1898. године, ОШ „Алекса Дејовић“ Севојно, у сарадњи са Народном библиотеком Ужице, реализовала је 7. такмичење у беседништву. Тема такмичења је била: Беседа-химна Истини и Љубави


280632503 1681686248865636 2230638310803398833 n


       Данас је предшколска група вртића ,,Маслачак" посетила нашу школу. Приређен је пригодан дочек - ученици нижих разреда представили су се глумом, песмом, занимљивим костимима и сценом. Након представе ученицима, учесницима васкршњег конкурса и ликовног конкурса ,,Мали Пјер" су уручене награде и похвалнице.


Данас су наши предшколци, прваци и другаци (БЕЛИ ТИМ) учествовали у квизу на Пажљивковој смотри, у Ужицу. Освојили су 3. место у категорији предшколци и 2. место у категорији први разред. Осим такмичења обновили су знање о правилном понашању у саобраћају и упознали другаре из ужичких школа.

Честитамо!


 

     Данас, 18. 3. 2022. године , у организацији Министарства просвете науке и технолошког развоја и Министарства заштите животне средине, одржано је такмичење школа на тему „Улога ученика у заштити животне средине“. Циљ пројекта је едукација ученика, запослених и локалне заједнице о значају сепарације отпада и рециклаже, с намером смањења количине насталог отпада и концепта одрживог развоја. Главни акценат је стављен на функцију унапрђивања животне средине, јачању односа и сарадњи школе са локалном заједницом.

Представљање Улога ученика у заштити животне средине“ еколошких активности школа одржано је у Културном центру Севојно. Домаћин ове Манифестације је била ОШ „Алекса Дејовић“ Севојно. Уводну реч су имали Владе Живановић, начелник Школске управе, Ужице и Ирена Дрндаревић, директорка ОШ „Алекса Дејовић“, Севојно.


Данас су ученици млађег школског наше школе узраста засадили две саднице белог бора. Највeћа акција садњe стабала у Србији „Засади дрво” покрeнута јe 2019. годинe и има за циљ очувањe здравe животнe срeдинe, као и одрживи развој друштвeнe зајeдницe. Порeд пошумљавања, тим „Засади дрво” бави сe и eдукацијом и подизањeм свeсти јавности о значају шума.


 

       Чланови библиотечке секције издвојеног одељења у Крвавцима ОШ „Алекса Дејовић“ први пут ове школске године учествовали су са својим радовима у обележавању Међународног месеца школских библиотека.

       Прављење постера било је веома интересантно, креативно и забавно. Пројекат је текао у дељењу најлепших утисака уз чврсто обећање да ћемо се укључити и следеће школске године. Чланови библиотечке секције поставили су постере и изложбу у својој школи на овогодишњу тему прославе, „Бајке и народне приче широм света“, што је изазвало пажњу и раздраганост. Постер и фотографије активности, на велико задовољство свих учесника, објављени су и на сајту Међународног удружења школских библиотекара - IASL, поред радова многобројних другара из других земаља света.

Чланак о нама: Užice media


         У оквиру пројекта ,,Улога ученика у заштити животне средине" предавање на тему ,,Климатске промене" одржала је представница Министарства заштите животне средине Наташа Лалић. Предавању су присуствовали ученици биолошко-еколошке секције и други ученици заинтересовани за ову тему, представник Школске управе Радмила Марјановић, директор и педагог школе, као и наставници биологије и информатике. Кроз разговор са ученицима предавач је успео да обогати знање ученика на ову тему, као и да подстакне ученике да чувају животну средину.


У оквиру пројекта „Улога ученика у заштити животне средине“ ученици биолошко-еколошке сеције, у сарадњи са Ученичким парламентом, ученици су 25. 11. 2021. године реализовали еколошку активност у циљу промовисања концепта одрживог развоја. Утицали су да ученици и локално становништво делују еколошки, чиме се смањује количина отпада и штеде ресурси. Ученици ОШ „Алекса Дејовић“ Севојно са издвојеним одељењима у Крвавцима и Злакуси, у сарадњи са грађанима и локалном самоуправом, реализовали су базар „Удели срећу, размени с неким своју врећу“. Ученици родитељи и остали грађани су са одушевљењем прихватили ову акцију и на штандове донели разне предмете, књиге, играчке, гардеробу... како би потрошњу учинили рационалном.


       У оквиру пројекта „Улога учeника у заштити животнe средине" реализоване су планиране активности пројекта које су имале за циљ унапређивање знања и ставова о животној средини, развој еколошке свести и јачање међупредметних компетенција. Ове недеље реализоване су двe активности: израда канти за одвајањe отпада и вршњачка eдукација о поступку и значају овог процeса.


        Међународни дан толеранције 16. новембар, обележили смо радионицом на тему ,,Двадесет ствари које можеш да учиниш, уместо да некоме узвратиш силом". Ученици су демонстрирали начине за савладавање беса, које су на паноу написали ученици одељења VI5.

„Толеранција представља прихватање различитости у најширем смислу и свест да свако људско биће заслужује поштовање."


Дан капитулације Немачке у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији који се обележава 11. новембра.

Овај датум подсећа на дан када су 11. новембра 1918. године у железничком вагону у Компијену силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године.

Као главни мотив за амблем овог пrазника, користи се цвет Наталијине рамонде, која је угрожена врста у Србији. Овај цвет је у ботаници позат и као цвет феникс. Осим њега, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, одликовања које је додељено свим преживелим учесницима повлачења преко Албаније.

Наш заједнички пројекат има за циљ обележавање овог државног празника и да покаже да се једна тема може обрадити повезивањем садржаја из различитих наставних прдмета.


У уторак, 26. октобра 2021. године, у ОШ "Алекса Дејовић" у Севојну, са почетком у 13 часова, одржан је Окружни актив директора основних школа са следећим дневним редом:

  1. Уводно обраћање домаћина скупа,  директорке Ирене Дрндаревић;
  2. Излагање руководиоца Школске управе Ужице, Влада Живановића, на тему "Анализа резултата пружања стручне помоћи основним и средњим школама Златиборског округа; годишњи план стручно-педагошког надзора";
  3. Актуелности у основном образовању и васпитању - излагач др Милан Пашић, помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање;