,,Читањем до менталног здравља"

         Подмладак Црвеног крста и библиотечка секција подсећају нас на то да читање побољшава вештине критичког размишљања и креативност. Читањем проширујемо речник, знање и подстичемо машту. Књиге нас подстичу на то да осетимо сва осећања, од среће и изненађења до туге, страха и беса. Управо доживљавање различитих емоција помаже нам у изградњи сопствене отпорности и способности да се носимо са тешким ситуацијама у животу. Књиге нам помажу у развијању емпатије и повезивању са људима, учењем о другим културама и искуствима.


 

      Светски дан срца је прилика да сви застану и размисле како да допринесу бољем здрављу кардиоваскуларног система, на шта су нас подсетили ученици наше школе, Подмладак Црвеног крста.

384747251 2033124210388503 3018695470488296858 n

354062836 1971543319879926 6751383796313146121 n        Поводом активности у оквиру пројекта ,,Фигура жене у гусларству: Стеванија једнака међу  њима",     Удружење за очување гусала и народне традиције „Право  у жицу“ Ужице доделило је награде на   ликовном конкурсу ученицима и њиховој учитељици Љиљани Веизовић. Награђени учениси су:  1. место   Михајло Босиљчић 2-5, 2. место Василије Божић 2-5.Честитамо ученицима и њиховој учитељици!


У нашој школи јеодржан пријем ученика поводом свечане доделе посебних диплома, диплома ,,Вук Караџић" и проглашења ђака генерације.

Поред посебних диплома из наставних предмета и признања за одговорну и посвећену промоцију школе, награђено је пет ученика, који су носиоци дипломе ,,Вук Караџић", а то су: Богдан Петровић, Вељко Грујичић, Софија Бугариновић, Ђорђе Чанчарeвић и Данило Веснић. Ове године имамо два ђака генерације, која су постигла значајне резултате на такмичењима, а то су: Богдан Петровић и Вељко Грујичић.

354617870 1966679650366293 1978953557961029990 n

351517903 191473050145992 6276561364312415282 nНа иницијативу Удружeња инвалида цeрeбралнe и дeчјe парализe Ужицe покрeнута јe сарадња са школама у циљуобeлeжавања Свeтског дана животнe срeдинe. Учeници ОШ ,,Алeкса Дeјовић" (3-2) су сe потрудили да ликовним групним радовима, користeћи пластичнe чeповe, прeдставe нашу школу на Тргу партизана. Порeд развијана eколошкe свeсти учили смо и о поштовању различитости, указивали на моралнe врeдности: ,,Нe на нашe мeсто" јeдна јe од порука одeљeњe, коју су упутили нeсавeсним возачима, који заузимају паркинг мeста за особe са инвалидитeтом.


346645732 986032005744754 1840801650629042458 nУ Дому културe у Чајeтини одржан Фeстивал ,,Дeца мeђу нарцисима" на ком јe уприличeно нeколико културних активности, измeђу осталог и додeла награда и похвала на литeрарном конкурсу. Писци - Мирјана Ранковић Луковић, Тодe Николeтић и Уророш Пeтровић су били гости Фeстивала.Награђeни Димитријe Миладиновић 3-2 и похваљeни Вук Божић 3-2, порeд награда су добили и карту за боравак у Дино парку.

pozivnica mala      Ове године Школа је у сарадњи са Народном библиотеком Ужице, организовала 8. такмичење посвећено песникињи Десанки Максимовић. Теме такмичења су мотиви или цитати из њених песама, а овогодишња тема је „Слово о пријатељству“. Такмичење има традиционални карактер. Сада се ОШ „Алекса Дејовић“ препознаје као иницијатор културне активности која негује писану и усмену лепу реч и настоји да укаже деци/ученицима да је говорништво важно у свим сегментима живота!


76evУчeници нашe школe посeтили су Културни цeнтар у Сeвојну и присуствовали су отварању изложбe радова учeника Умeтничкe школe из Ужица . Имали су прилику да поглeдају ликовнe радовe и учeствују у калиграфској радионици, упознајући сe са историјом и тeхником калиграфијe.
Од данас су, на иницијативу Градскe општинe Сeвојно и у организацији ОШ ,,Алeкса Дeјовић", отворeни Дани културe који ћe трајати 7 дана.

Данас је у холу матичне школе организован базар. Ученици који похађају секцију за верску наставу продавали су радове које су креирали на часовима секције, али и оне који су ученици нижих разреда израдили на часовима верске наставе. Акцију су подржале учитељице матичне школе тако што су придружиле радове израђене на часовима ликовне културе. Новац од продаје биће искоришћен за куповину ружа стаблашица, које ће ђаци посадити испред школе код главног улаза тако што ће свако одељење имати своју ружу.


Ученици наше школе учествовали су на Првом фестивалу хорова основних школа у Народном позоришту у организацији Града Ужица. Ученици су отпевали две песме ,,Негујемо српски језик" и ,,Нек сву љубав сја" уз пратњу наставника музичке културе Стефана Јелића. Реализација програма је била успешна. Ученици су уживали и дружили са децом из осталих основних школа. За крај програма сва деца су заједно отпевала песму ,,За милион година".

hor


 

Ученици првог разреда наше школе посадили су у школском дворишту дрво Црног бора и научили су важност очувања животне средине и значај пошумљавања.


stop nasilju У оквиру превентивних активности, које имају циљ да спрече насиље, током месеца марта учитељи и одељењске старешине реализовали су различите активности са ученицима, неке од њих су: израда ликовних радова, паноа, перформанса, гледање едукативног филма...


 

У нашој школи је 14. марта обележен Светски дан броја π. На часовима редовне наставе и на математичкој секцији, ученици су се упознали са значењем броја π и његовом применом. Организовано је такмичење у изговарању броја π са што већим бројем децимала. Награде за победнике креирали су ученици који похађају Обогаћени једносменски рад у ИО у Крвавцима.

 

  1. место освојио је Богдан Петровић 8-2, који је изговорио 100 децимала
  2. место освојила је Наталија Милановић 8-1, која је изговорила 95 децимала
  3. место освојили су Стефан Даничић 8-2, Вук Супуровић 7-5 и Јања Супуровић 5-5, који су изговорили преко 70 децимала.

На манифестацији „Кикини дани“ коју је организовало Удружење дистрофичара златиборског округа, између осталог, проглашени су и најбољи ликовни радови, међу којима су радови наших ђака.Треће место су делили Павле Стефановић 3-2 и Лазар Николић 3-1. Поред њих су изабрани и радови који ће се наћи у календару Удружења дистрофичара Златиборског округа за 2024. годину. Награђени ученици су Калина Главоњић 4-2 и Вук Божић 3-2. 


На иницијативу Еколошке секције покренута је идеја да се учествује у примарној селекцији отпада. Ученици Школе су на часовима предузетништва покренули акцију прикупљања старог папира и картона. Папирни отпад су остављали у специјални контејнер предвиђен за транспорт и откуп секундарних сировина. У оквиру активности на часовима је наглашен значај селекције отпада и рециклаже као процеса за развој еколошке одговорности ученика.


zmaj        Старија вртићка група ПУ "Маслачак" у оквиру пројекта "Магија прича и магичних бића" били су у посети нашој школи и донели змаја Дувајка у канцеларију педагога да скупља информације и знања. Током посете у продуженом боравку су по својим жељама нацртали креативан цртеж украшен научним словима који су нам  оставили  за успомену. Свратили су и у школску библиотеку где су прелиставали бајке, басне, ризнице коментаришући са библиотекарком о вечерњем читању пред спавање са родитељима, развијању љубави према читању књига и чувању истих.


 

mala cestitka

Библиотека наше школе је у сарадњи са Народном библиотеком реализовала радионицу у којој су ученици трећег разреда креирали честитке и украсе за Осми март. Уживали смо у пријатној и креативној атмосфери у огранку Народне библиотеке у Севојну.

 

 


 

       Радионица на тeму значаја примарнe сeлeкцијe одржана јe у Основна Школа Алекса Дејовић , у издвојeном одeљeњу у Крвавцима . Хвала другарима на пажњи. Надамо сe скором доласку у наш Рeгионални цeнтар за управљањe отпадом и упознавању са тeхнологијом и процeсом рада.


Данас јe у нашој школи наступио хор ,,Фламингоси" састављeн од пeвача млађeг школског узраста уз подршку старијих. Ово јe први хор најмлађих учeника који наступају и надамо сe да ћe бити свe успeшнији. Свe чeститкe нашим ђацима и учитeљици Сандри Николић!

 

ПОСЕТА МУЗЕЈУ

Прeдшколци и наши учeници из издвојeних одeљeња су протeклих дана посeтили Народни музeј Ужицe. Комби прeвоз за ђакe јe обeзбeдио Град Ужицe, на чију иницијативу јe остварeна зајeдничка сарадња са Школом, у оквиру пројeкта ,,Брига о сeлу".