Вршњачки тим наше школе за професионалну оријентацију  је у оквиру сарадње са школама у окружењу реализовао радионицу "Разумевање повезаности умног и физичког рада" у два одељења петог разреда у ОШ Душан Јерковић у Ужицу.

Вршњачки тим ОШ Душан Јеровић ће ускоро реализовати радионице код наших петака.

Захваљујемо се директору и педагогу школе Душан Јерковић  на успешној сарадњи и надамо се наставку сарадње у наредним годинама.


На часовима информатике и рачунарства, ученици осмог разреда су правили презентације у вези образовних смерова у средњим школама за школску 2023/24. годину. Путем интернета су истраживали који смерови ће бити заступљени у средњим школама наредне школске године. Такође су се информисали колико је минимално бодова прошле школске године било потребно за упис за поједине смерове у нашем округу. Изабрана је најбоља
презентација.


 

        Вршњачки тим за професионалну оријентацију је уз подршку чланова Тима успешно реализовао планиране радионице за све ученике разредне наставе како у матичној, тако и у издвојеним одељењима Школе.Радионице су реализоване почев од новембра и током децембра 2022. године на часовима одељењског старешине.


 

Ученици осмог разреда наше школе су у среду, 3. маја 2023. године посетили компанију Инмолд у Пожеги у оквиру традиционалне манифестације - ,,Дани отворених врата“ фирме Инмолд. Основна делатност компаније Инмолд Пласт је израда висококвалитетних алата за бризгање пластике и обојених метала. Специјалност су алати за бризгање танкозидне амбалаже и алати за бризгање техничких делова. Поред тога, бави се и израдом ИМЛ робота.


 

Вршњачки тим за професионалну оријентацију је уз подршку чланова Тима успешно реализовао планиране радионице за све ученике предметне наставе 5. и 6. рареда у другом полугодишту.У првом полугодишту ( од новембра до децембра 2021. Вршњаки тим је реализовао планиране радионице кроз часове одељењског старешине за све ученике разредне наставе). У другом полугодишту су радионице реализоване почев од априла до јуна 2022. године на часовима одељењског старешине 5. и 6. разреда.


          На часу технике и технологије, ученици 8/5 су 25.5.2022. године правили презентације у вези образовних смерова у средњим школама за школску 2022/23. годину. Путем интернета су истраживали који смерови ће бити заступљени у средњим школама наредне школске године. Такође су се информисали колико је минимално бодова прошле школске године било потребно за упис за поједине смерове у нашем округу. Изабране су најбоље презентације и линкови.
https://1drv.ms/p/s!AgFH9--RPZc2bVZXzl1AF6S0j4U?e=V1sGtR
https://sway.office.com/Pol18EIR6WmTX8Mo?ref=Link
Obrazovni profili u srednjim skolama


Више од двадесет ученика осмог разреда присуствовало је у четвртак, 9. јуна 2022. године вебинару „Избор средње школе“. Ученици су имали прилику да се упознају са смеровима и профилима у средњим школама и чују нешто више о њима. Вебинар је намењен свим ученицима завршних разреда основних школа као подршка управо у избору и састављању листе жеља. Током вебинара су представљена честа питања и дилеме са којима се мали матуранти сусрећу док размишљају о избору средње школе и образовног профила, као и практичне смернице приликом доношења одлуке о наредном нивоу образовања. Учесници су имали прилику да поставе питања у вези са темом и да изнесу своје коментаре.


       Ученици осмог разреда наше школе су у четвртак, 9.јуна 2022. године посетили компанију Инмолд у Пожеги. Основна делатност компаније Инмолд Пласт је израда висококвалитетних алата за бризгање пластике и обојених метала. Специјалност су алати за бризгање танкозидне амбалаже и алати за бризгање техничких делова. Поред тога, бави се и израдом ИМЛ робота. Компанија је 2011. године започела и програм оспособљавања деце средњошколског узраста, за потребе свог производног процеса, првенствено због недостатка одговарајућег кадра у алатници. Ученици наше школе су имали и прилику да се упознају и са заштитом на раду и испробају противпожарне апарате.


       Ученици наше школе су 7. јуна 2022. године имали прилику да се сусретну са светом рада. Посетили смо Ваљаоницу бакра Севојно. Учествовањем у анкетирању која предузећа, односно установе или школе би посетили, велики број осмака је изразио жељу да посети ово предузеће. Запослени су нам га љубазно представили. Основну делатност Ваљаоница бакра Севојно чине прерада бакра и легура бакра ваљањем, пресовањем и извлачењем у стандардне полупроизводе: лимове, траке, фолије, ламеле, ронделе, цеви, шипке, шине, профиле и жице. Ученици су имали прилику да прођу кроз погоне у којима се лије и прерађује више врста чистог бакра дезоксидисаног фосфором, широк спектар легура бакра са цинком – месинзи као двокомпонентни и трокомпонентни (оловни месинзи, специјални месинзи са калајем, алуминијумом и никлом).


    Једанаест ученика осмог разреда наше Школе имало је прилику да 27. маја и 3. јуна 2022. године посети Пољопривредну школу „Љубо Мићић“ са домом ученика у Пожеги. Ученици су се упознали са основном делатношћу Школе - образовање ученика за стицање средњег образовања за даље школовање у трајању од три, односно четири године у области пољопривреде, образујући нове, младе, будуће стручњаке области у подручју рада пољопривреда, производња и прерада хране. За четворогодишње школовање су верификовани смерови – ветеринарски техничар и пољопривредни техничар. За трогодишње школовање будући ученици се могу определити за смерове – пекар, месар, руковалац механичар пољопривредне технике и цвећар-вртлар.


Представнице Техничке школе „Радоје Љубичић“ Ужице су у четвртак, 2. јуна 2022. године одржале презентацију своје школе за ученике осмог разреда. Представљен је и нови смер – геометар. У овој уписној години Школа представља шест атрактивних и тражених занимања у три подручја рада.


          Ученици и наставници наше школе су у среду, 1. јуна 2022. године у Школи присуствовали презентацији дефицитарних и атрактивних занимања. Презентација је била намењена ученицима, наставницима и члановима Савета родитеља другог циклуса образовања.  


       Представници Тима за професионалну оријентацију ОШ „Алекса Дејовић” из Севојна (ученице одељења 8-5) реализовали су радионицу на тему професионалне оријентације у одељењу 5-3 у ОШ „Душан Јерковић”, а ученици из ОШ "Душан Јерковић" (ученици 8-1) у одељењу 5-5 у Севојну. Надамо се да ће и убудуће наше две школе блиско сарађивати.


На следећем линку прочитајте више о активностима у оквиру професионалне оријентације - ЛИНК


 

       Вршњачки тим за професионалну оријентацију је уз подршку чланова Тима успешно реализовао планиране радионице за све ученике разредне наставе како у матичној, тако и у издвојеним одељењима Школе.

       Радионице су реализоване почев од новембра и током децембра 2021. године на часовима одељењског старешине.

  • У првом разреду реализована је радионица - Сазнао сам о занимању својих родитеља,
  • у другом разреду - Занимања - посао који волим да радим,
  • у трећем разреду - Кад порастем, бићу..., а
  • у четвртом разреду - Будуће занимање "Градимо куле од нашег сна".

     Портал ,,Моја средња школа" који омогућава онлајн упис средњошколцима на једном месту почео је са радом. Ту можете наћи све информације и сервисе који су били доступни и у ранијем периоду, али не на тако јединствен начин. Уз помоћ портала, на којем ће моћи све да се уради на једном месту када је реч о упису у средње школе, биће смањен стрес родитељима и ученицима, којима тај упис представља ,,шок" као и упис у први разред основне школе. 

Линк - портал ,,Моја средња школа"

Линк Зелена учионица - О порталу


Постоји пуно занимања и сигурно је да су вам многа занимања интересантна. Неки људи бирају занимање јер сматрају да је то цењено, популарно или добро плаћено, а понекад донесу одлуку сасвим случајно. Задовољство је радити посао који волимо и који нам је интересантан. Зато је веома важно да откријете своја интересовањаали и да се упознате са различитим занимањима.

Водич за основце - избор занимања


      Када ученик не зна коју средњу школу да упише или се двоуми између више жеља, помаже професионална оријентација.

     Коју средњу школу уписати, главна је тема разговора осмака и њихових родитеља. Сви који су једном прошли тај период знају колико он може да буде стресан и колико је тешко донети ову одлуку а не погрешити.

      Када деца знају чиме желе да се баве, онда и родитељи имају бригу мање. Међутим, то често није случај, па дете или баш не зна шта би или је неодлучно јер има више жеља.

У таквим ситуацијама од велике помоћи може да буде професионална оријентација.


Учeници наше школе (VIII1 i VIII2) посетили су Тeхничку школу „Радојe Љубичић” у циљу присуствавања трибини о каријерном пословању, формалном и неформалном образовању. Имали су прилику да разговарају и чују искуства Милоша Обрадовића, бившeг учeника овe школe, који јe након завршeног срeдњeг образовања изузeтно напрeдовао, истичући да је неформално образовање, поред компетенција, један од предуслова за успешно пословање и напредовање.
          У угодној атмосфери библиотеке ове школе, чији догађај је осмислила и припремила Весна Тадић – библиотекар стручни сарадник, ученици и њихови наставници слушали су предавање и интерактивно учествовали.


       Тим за професионалну оријентацију школе је у сарадњи са Техничком школом из Ужица организовао посету ученика наше школе неким компанијама и фабрикама у окружењу како би ученици стекли што бољи увид и донели праву одлуку у вези наставка школовања. Техничка школа у Ужицу и ове школске године уписује два образовна профила по иновативном моделу образовања, који су настали кроз јавно - приватно партнерство компанија и школе. На обилазак компанија кренула је група  је 22 ученика наше школе. Посетили смо: Гинко у Пожеги, Ваљаоницу бакра, Ваљаоницу алуминијума и Атлас.

http://www.tehnickaue.edu.rs/upis/


       Фондација Темпус, током априла, маја и јуна 2018. године, спроводи бројне активности које имају за циљ пружање подршке ученицима завршних разреда основних и средњих школа у избору следећег нивоа образовања (средње школе или факултета/високе школе).
       Ученицима и њиховим родитељима на располагању су следеће активности: предавања и вебинари за ученике, индивидуалне консултације, предавања и вебинари за родитеље и радионице за ученике. Детаљан програм подршке Темпуса можете прочитати у следећем ПЛАНУ АКТИВНОСТИ.

       У петак 17.05.2019.године група ученика наше школе посетила је Саобраћајну школу у Ужицу у циљу упознавања са образовним профилима који се школују у овој школи, могућностима за запослење или наставак школовања после завршетка средње школе.

http://www.tsradojeljubicicue.edu.rs/upis.html


        itПо препоруци Министарства просвете, науке и технолошког развоја у нашој школи је, заинтересованим ученицима осмог разреда, приказана презентација о специјализованим ИТ одељењима за ученике са посебним склоностима за рачунарство и информатику. Ученицима је детаљније објашњено  шта су то ИТ одељења и какве могућности отварају ученицима након и током школовања.


       Тим за професионалну оријентацију ученика је 24.4.2019.године организовао посету Техничкој школи у Ужицу са циљем упознавања ученика осмог разреда са смеровима и образовним профилима који постоје у овој школи, са занимањима за које се ученици могу образовати као и са могућностима за запослење након завршене средње школе или наставак школовања. Ученици су били веома заинтересовани за  посету овој школи и за образовне профиле који у њој постоје тако да је у посету кренуло 42 ученика наше школе.

Комплетан план уписа за 2019/2020.годину -Брошура

http://www.tehnickaue.edu.rs/upis/


      images

        У оквиру промоције Уметничке школе Ужице, отворена је изложба ликовних радова ученика у холу наше школе у Севојну.


       Ученици Ужичке гимназије, од којих су неки и наши бивши ученици, посетили су нашу школу 25. марта 2019.године. Циљ посете је био да ученицима осмих разреда представе своју школу, да их упознају са смеровима који постоје у гимназији, могућностима за наставак школовања након завршене средње школе, али и са богатим садржајима у оквиру ваннаставних и слободних активности, секција, књижевних вечери, студијских посета, излета, екскурзија...

    Упознали су осмаке и са начином пријављивања и полагања пријемног испита за специјализовано ИТ одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику.  


 

         Изложба ликовних радова ученика четврте године Уметничке школе у Ужицу, поводом прославе Савиндана у ОШ "Алекса Дејовић" у Севојну.
Поставка садржи петнаест експоната копија фресака и икона у византијском средњовековном стилу. 

         Фeстивал наукe, највeћа манифeстација у области промоцијe наукe и образовања, одржан јe на Бeоградском сајму од 29. новeмбра до 2. дeцeмбра 2018. годинe на тему „Зeмља будућности". Ове године сајам су посетили и ученици наше школе.


       Данас су ученици ужичке гимназије посетили нашу школу у оквиру професионалне оријентације. Приказали су презентацију заинтересованим ученицима осмог разреда и покушали што више да им приближе предности  ове школе.

         Упознали су ученике са постојећим смеровима и плановима да се отвори још један смер током следеће године  за ученике са посебним способностима за информатику.


     Дана 30.05.2018.године посетили су нас ученици Eкономске школе из Ужица од којих су неки бивши ученици наше школе . Представили су своју школу и образовне профиле за школску 2018/2019.годину заинтересованим ученицима осмог разреда


         Дана 19.априла 2017.године  посетили смо Техничку школу у Ужицу. Посета је реализована у оквиру професионалне оријентације и у посету су ишли сви заинтересовани ученици осмог разреда. Циљ посете је био да се ученици завршног разреда, будући средњошколци, боље упознају са планом уписа, образовним профилима и смеровима за наредну школску годину, са животом и радом ове школе као и са могућностима запошљења или наставка школовања након завршене средње школе.

          Захваљујемо се љубазним професорима и ученицима Техничке школе који су нас лепо примили и упознали са животом и радом своје школе.

       Информације о Техничкој школи се могу пронаћи на сајту школе www.tehnickeue.edu.rs


medicinska skola uziceДана 25.05.2018.године група осмака је посетила Медицинску школу у Ужицу у оквиру акције "Отворена врата", а у организацији Тима за професионалну оријентацију  наше школе. Ученици су обишли школу и кабинете и упознали се са образовним профилима које могу уписати у наредној школској години као и са предностима, манама и могућностима за запослење за сваки образовни профил.


       logo

       Тим за професионалну оријентацију ученика је у оквиру реалних сусрета ученика са светом рада и занимања,  организовао  посету предузећу  "INMOLD plast d.o.o." дана 05.05.2016.године. 


       У оквиру Дана отвоерних врата компанија, заинтересовани ученици осмог разреда су посетили четири компаније у окружењу - Гинко д.о.о. у Пожеги, Импол Севал ваљаоницу алуминијума , Ваљаоницу бакра и Атлас д.о.о. у Севојну. Посету је организовала Техничка школа из Ужица у сарадњи са Тимом за професионалну оријентацију наше школе. У обилазак компанија из наше школе кренуло је 17 ученика осмог разреда, један родитељ и два наставника.

      Ученици су имали прилике да се упознају са различитим занимањима људи, различитим радним местима и њиховим предностима и манама као и са самим поступцима обраде дрвета, метала и легура (алуминијум, бакар, месинг...).


      profesijaAктивности организоване поводом Дана девојчица  имају за циљ да оснаже девојчице приликом одабира својих будућих занимања, да не подлежу стереотипима, већ да се руководе личним интересима и талентима. 


unnamed       Заинтересоване ученице су позване да дођу последње суботе маја, 26.5, да (online преко live streama) прате догађај "Девојке и ИТ-ју", када ће им се обратити успешне жене ИТ сектора наше земље. За креативне девојке које воле технологију, науку и математику ITAcademy организује ИТ догађај поводом Међународног дана девојака  ИТ-ју.

      ITAcademy жели да их мотивише, охрабри и подстаке да изаберу ИТ као свој будужи позив, јер тај сектор није искључиво резервисан за мушкарце.

Више детаља о догађају

Пријава за online праћење


 

izlozba

         У среду 20. априла са почетком у 12.30 часова у холу наше школе у Севојну отворена је изложба уметничких радова наших бивших ученика и бивших ученика  Уметничке школе  из Ужица сада већ реномираних уметника и академских грађана.


        У петак  11.5.2018.год. посетили су нас професори и ученици Техничке школе из Ужица. Упознали су наше ученике осмог разреда са образовним профилима који постоје у њиховој школи, могућностима за запослење  или наставак школовања након завршене средње школе.


    jelka 11   У холу школе у Севојну  постављена је  јелка. Ученици наше школе су је са задовољством окитили лепим украсима, међу којима је доста  дечјих ручних радова.