Портал ,,Моја средња школа" који омогућава онлајн упис средњошколцима на једном месту почео је са радом. Ту можете наћи све информације и сервисе који су били доступни и у ранијем периоду, али не на тако јединствен начин. Уз помоћ портала, на којем ће моћи све да се уради на једном месту када је реч о упису у средње школе, биће смањен стрес родитељима и ученицима, којима тај упис представља ,,шок" као и упис у први разред основне школе. 

Линк - портал ,,Моја средња школа"

Линк Зелена учионица - О порталу


Постоји пуно занимања и сигурно је да су вам многа занимања интересантна. Неки људи бирају занимање јер сматрају да је то цењено, популарно или добро плаћено, а понекад донесу одлуку сасвим случајно. Задовољство је радити посао који волимо и који нам је интересантан. Зато је веома важно да откријете своја интересовањаали и да се упознате са различитим занимањима.

Водич за основце - избор занимања


      Када ученик не зна коју средњу школу да упише или се двоуми између више жеља, помаже професионална оријентација.

     Коју средњу школу уписати, главна је тема разговора осмака и њихових родитеља. Сви који су једном прошли тај период знају колико он може да буде стресан и колико је тешко донети ову одлуку а не погрешити.

      Када деца знају чиме желе да се баве, онда и родитељи имају бригу мање. Међутим, то често није случај, па дете или баш не зна шта би или је неодлучно јер има више жеља.

У таквим ситуацијама од велике помоћи може да буде професионална оријентација.


Учeници наше школе (VIII1 i VIII2) посетили су Тeхничку школу „Радојe Љубичић” у циљу присуствавања трибини о каријерном пословању, формалном и неформалном образовању. Имали су прилику да разговарају и чују искуства Милоша Обрадовића, бившeг учeника овe школe, који јe након завршeног срeдњeг образовања изузeтно напрeдовао, истичући да је неформално образовање, поред компетенција, један од предуслова за успешно пословање и напредовање.
          У угодној атмосфери библиотеке ове школе, чији догађај је осмислила и припремила Весна Тадић – библиотекар стручни сарадник, ученици и њихови наставници слушали су предавање и интерактивно учествовали.


       Тим за професионалну оријентацију школе је у сарадњи са Техничком школом из Ужица организовао посету ученика наше школе неким компанијама и фабрикама у окружењу како би ученици стекли што бољи увид и донели праву одлуку у вези наставка школовања. Техничка школа у Ужицу и ове школске године уписује два образовна профила по иновативном моделу образовања, који су настали кроз јавно - приватно партнерство компанија и школе. На обилазак компанија кренула је група  је 22 ученика наше школе. Посетили смо: Гинко у Пожеги, Ваљаоницу бакра, Ваљаоницу алуминијума и Атлас.

http://www.tehnickaue.edu.rs/upis/


       У петак 17.05.2019.године група ученика наше школе посетила је Саобраћајну школу у Ужицу у циљу упознавања са образовним профилима који се школују у овој школи, могућностима за запослење или наставак школовања после завршетка средње школе.

http://www.tsradojeljubicicue.edu.rs/upis.html


       Тим за професионалну оријентацију ученика је 24.4.2019.године организовао посету Техничкој школи у Ужицу са циљем упознавања ученика осмог разреда са смеровима и образовним профилима који постоје у овој школи, са занимањима за које се ученици могу образовати као и са могућностима за запослење након завршене средње школе или наставак школовања. Ученици су били веома заинтересовани за  посету овој школи и за образовне профиле који у њој постоје тако да је у посету кренуло 42 ученика наше школе.

Комплетан план уписа за 2019/2020.годину -Брошура

http://www.tehnickaue.edu.rs/upis/


       Ученици Ужичке гимназије, од којих су неки и наши бивши ученици, посетили су нашу школу 25. марта 2019.године. Циљ посете је био да ученицима осмих разреда представе своју школу, да их упознају са смеровима који постоје у гимназији, могућностима за наставак школовања након завршене средње школе, али и са богатим садржајима у оквиру ваннаставних и слободних активности, секција, књижевних вечери, студијских посета, излета, екскурзија...

    Упознали су осмаке и са начином пријављивања и полагања пријемног испита за специјализовано ИТ одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику.  


 

         Фeстивал наукe, највeћа манифeстација у области промоцијe наукe и образовања, одржан јe на Бeоградском сајму од 29. новeмбра до 2. дeцeмбра 2018. годинe на тему „Зeмља будућности". Ове године сајам су посетили и ученици наше школе.


     Дана 30.05.2018.године посетили су нас ученици Eкономске школе из Ужица од којих су неки бивши ученици наше школе . Представили су своју школу и образовне профиле за школску 2018/2019.годину заинтересованим ученицима осмог разреда


medicinska skola uziceДана 25.05.2018.године група осмака је посетила Медицинску школу у Ужицу у оквиру акције "Отворена врата", а у организацији Тима за професионалну оријентацију  наше школе. Ученици су обишли школу и кабинете и упознали се са образовним профилима које могу уписати у наредној школској години као и са предностима, манама и могућностима за запослење за сваки образовни профил.


       У оквиру Дана отвоерних врата компанија, заинтересовани ученици осмог разреда су посетили четири компаније у окружењу - Гинко д.о.о. у Пожеги, Импол Севал ваљаоницу алуминијума , Ваљаоницу бакра и Атлас д.о.о. у Севојну. Посету је организовала Техничка школа из Ужица у сарадњи са Тимом за професионалну оријентацију наше школе. У обилазак компанија из наше школе кренуло је 17 ученика осмог разреда, један родитељ и два наставника.

      Ученици су имали прилике да се упознају са различитим занимањима људи, различитим радним местима и њиховим предностима и манама као и са самим поступцима обраде дрвета, метала и легура (алуминијум, бакар, месинг...).


unnamed       Заинтересоване ученице су позване да дођу последње суботе маја, 26.5, да (online преко live streama) прате догађај "Девојке и ИТ-ју", када ће им се обратити успешне жене ИТ сектора наше земље. За креативне девојке које воле технологију, науку и математику ITAcademy организује ИТ догађај поводом Међународног дана девојака  ИТ-ју.

      ITAcademy жели да их мотивише, охрабри и подстаке да изаберу ИТ као свој будужи позив, јер тај сектор није искључиво резервисан за мушкарце.

Више детаља о догађају

Пријава за online праћење


 

        У петак  11.5.2018.год. посетили су нас професори и ученици Техничке школе из Ужица. Упознали су наше ученике осмог разреда са образовним профилима који постоје у њиховој школи, могућностима за запослење  или наставак школовања након завршене средње школе.


       Фондација Темпус, током априла, маја и јуна 2018. године, спроводи бројне активности које имају за циљ пружање подршке ученицима завршних разреда основних и средњих школа у избору следећег нивоа образовања (средње школе или факултета/високе школе).
       Ученицима и њиховим родитељима на располагању су следеће активности: предавања и вебинари за ученике, индивидуалне консултације, предавања и вебинари за родитеље и радионице за ученике. Детаљан програм подршке Темпуса можете прочитати у следећем ПЛАНУ АКТИВНОСТИ.

        itПо препоруци Министарства просвете, науке и технолошког развоја у нашој школи је, заинтересованим ученицима осмог разреда, приказана презентација о специјализованим ИТ одељењима за ученике са посебним склоностима за рачунарство и информатику. Ученицима је детаљније објашњено  шта су то ИТ одељења и какве могућности отварају ученицима након и током школовања.


      images

        У оквиру промоције Уметничке школе Ужице, отворена је изложба ликовних радова ученика у холу наше школе у Севојну.


         Изложба ликовних радова ученика четврте године Уметничке школе у Ужицу, поводом прославе Савиндана у ОШ "Алекса Дејовић" у Севојну.
Поставка садржи петнаест експоната копија фресака и икона у византијском средњовековном стилу. 

       Данас су ученици ужичке гимназије посетили нашу школу у оквиру професионалне оријентације. Приказали су презентацију заинтересованим ученицима осмог разреда и покушали што више да им приближе предности  ове школе.

         Упознали су ученике са постојећим смеровима и плановима да се отвори још један смер током следеће године  за ученике са посебним способностима за информатику.


         Дана 19.априла 2017.године  посетили смо Техничку школу у Ужицу. Посета је реализована у оквиру професионалне оријентације и у посету су ишли сви заинтересовани ученици осмог разреда. Циљ посете је био да се ученици завршног разреда, будући средњошколци, боље упознају са планом уписа, образовним профилима и смеровима за наредну школску годину, са животом и радом ове школе као и са могућностима запошљења или наставка школовања након завршене средње школе.

          Захваљујемо се љубазним професорима и ученицима Техничке школе који су нас лепо примили и упознали са животом и радом своје школе.

       Информације о Техничкој школи се могу пронаћи на сајту школе www.tehnickeue.edu.rs


Поводом обележавања Дана девојчице и Дана дечака наши ученици су, у оквиру програма професионалне оријентације, посетили Ваљаоницу бакра у Севојну. Имали су прилику да се упознају са реалним светом занимања и рада.


       logo

       Тим за професионалну оријентацију ученика је у оквиру реалних сусрета ученика са светом рада и занимања,  организовао  посету предузећу  "INMOLD plast d.o.o." дана 05.05.2016.године. 


У оквиру пројекта "Професионална оријентација" заинтересовани ученици наше школе посетили су Техничку школу "Радоје Љубичић" у Ужицу.


      profesijaAктивности организоване поводом Дана девојчица  имају за циљ да оснаже девојчице приликом одабира својих будућих занимања, да не подлежу стереотипима, већ да се руководе личним интересима и талентима. 


Ученици наше школе су имали прилику да од родитеља - експерата чују о предностима и манама неких занимања. Пажљиво су слушали шта их чека у свету рада , коју средњу и високу школу  би требало завршити за нека занимања.

Представљена су следећа занимања: машински инжењер, специјалиста токсиколошке хемије, педијатар.


izlozba

         У среду 20. априла са почетком у 12.30 часова у холу наше школе у Севојну отворена је изложба уметничких радова наших бивших ученика и бивших ученика  Уметничке школе  из Ужица сада већ реномираних уметника и академских грађана.


У оквирупројекта ""Подршка професионалној оријентацији ученика при преласку из основне у средњу школу"организовали смо посетутехничкој школи у Ужицу. Ученици су обишли школу, учионице за наставу, учионице за практичну наставу. 

www.tehnickaue.edu.rs


    jelka 11   У холу школе у Севојну  постављена је  јелка. Ученици наше школе су је са задовољством окитили лепим украсима, међу којима је доста  дечјих ручних радова.


Наша школа је укључена у пројекат "Подршка професионалној оријентацији ученика при преласку из основне у средњу школу" који реализује Министарство просвете и науке РС и Министарство спорта и омладине РС у сарадњу са немачким удружењем за међународну сарадњу (ГИЗ БОСС) и "Мрежом РЦ и ЦСУ" за период 2011-2013.год.


        Београдска отворена школа - Интернет портал на коме можете да урадите тестове интересовања, вештина и особина, затим да погледате базу  и информишете се о око 300 описаних занимања. 

http://karijera.bos.rs/

        Сајт са бесплатним припремама за малу матуру.

logo


Назив:  ТиПО састанак у Севојну у ОШ  „Алекса Дејовић“

Број учесника: 15

Водитељ састанка: РуТиПО и ТОП МОШ „Алекса Дејовић“


У оквиру пројекта ""Подршка професионалној оријентацији ученика при преласку из основне у средњу школу"организовали смо посету амбуланте у Севојну за ученике седмог разреда.


Угледни час - професор Мирјана Којадиновић

 

Час је реализован у оквиру тематске недеље на тему : Извори енергије

Наставна јединица:Извори и примена угљоводоник

Часу је присуствовао гост - родитељ, експерт из области токсиколошке хемије Ксенија Бугариновић Миловановић (час у оквиру отворених врата школе и пројекта професионалне оријентације ученика)


        Ученици седмог и осмог разреда посетили су Ваљаоницу бакра у Севојну.


У оквиру редовних програмских активности планираних Годишњим програмом рада Тима за Професионалну оријентацију у школи је окићена јелка са ПО мотивима и направљена промоција неких занимања. Детаљније у презентацији.


         Poseta stanici policije u Užicu u okviru projekta "Podrška profesionalnoj orijentaciji učenika pri prelasku iz osnovne u srednju školu" u okviru realizacije realnih susreta koji imaju za cilj upoznavanje učenika sa zanimljivim mogućnostima školovanja i zanimanjima.


         Основна школа „Слободан Секулић“ Ужице је неколико година уназад организатор Фестивала науке, који је ове године назван „Ђачки фестивал знања“. Одржан је 05.06.2014. у Градском културном центру у Ужицу.

         На фестивалу су учествовале све основне и средње школе града Ужица. Фестивал има за циљ промоцију науке, као и промоцију и примену знања које су ученици стекли у школи.


          Маја 16. и 17. у холу Народног позоришта у Ужицу је одржан Сајам образовања.

Погледајте презентацију са сајма.

images